vrijdag 7 oktober 2016

Spelen met Strava

In mijn vorige blog gaf ik een kleine kijk in de keuken over de data welke tijdens het fietsen door de fietscomputer wordt opgenomen. Met deze databestanden kun je allerlei applicaties voeden. Zoals gezegd is op het moment van schrijven Strava de meestgebruikte app voor data storage en analyse van hardlopers en fietsers. 

Strava kent een gratis versie, maar ook een betaalde versie met wat extra mogelijkheden zoals 'suffer score' en analyse van je vorm en conditie. Zeker met een betaald abonnement kun je een hoop leuke dingen met Strava. In deze blog wil ik het echter even hebben over mijn twee favoriete uitbreidingen voor het Strava; Stravistix en  Veloviewer


Stravistix een plugin voor onder andere Google Chrome. Het werkt als een soort layover op de Strava interface en zorgt er voor dat een scala aan extra informatie zichtbaar wordt. Veel van die data wordt uit je eerdere activiteiten gehaald waardoor vergelijkingen op bepaalde segmenten direct zichtbaar worden. Tevens laat het wat extra relevante informatie zien zoals de gemiddelde klimsnelheid en heart rate reserve. Onderstaand een voorbeeldje van het verschil tussen Strava met en zonder Stravistix. 

Binnen de groene lijn zie je de door Stravistix toegevoedge waarden. Mijn favoriet is de 75% speed.

Hieronder nog een voorbeeld van de extra info welke door Stravistix getoond wordt bij de afgelegde segmenten. Zo zie je in één oogopslag je ranking en het verschil met de KOM (King Of the Mountain) en je eigen persoonlijk record.

Voorbeeld van segmenten met Stravistix info.

Als laatste is er de oranje knop 'Show extended statistics', wanneer je deze aanklikt verschijnt er een overweldigende sheet met allerlei statistieken en analyse met betrekking tot; hartslag, snelheid, vermogen, cadans (aantal omwentelingen per minuut), stijging en klimmen.

Al met al is Stravistix een perfecte toevoeging voor de fietsende analyticus of de fanatiekeling die doelgericht wil trainen of op zoek is naar records. 


Veloviewer is een website welke toegespitst is op het projecteren van data op de kaart. Zo kun je je route inclusief hoogteprofiel weergeven in google Earth, 3D map, of street view. Mijn persoonlijke favoriet is een 3D weergave van het hoogteprofiel van je route of een deel hiervan opslaan als model. Deze laatste functie wordt onder andere door het tijdschrift 'Fiets' gebruikt. Stijgingspercentages worden naarmate het steiler wordt meer rood gekleurd wat een mooi effect geeft. Onderstaand een voorbeeld van zo'n 3D weergave. 

Het mountainbike parcours van Bergschenhoek.
Veloviewer vraagt wel wat van je computer, maar het eindresultaat is in mijn ogen prachtig. Voor data analyse heb je er niet zo veel aan, maar het is zeker mijn favoriete speeltje.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten