woensdag 14 september 2016

Ploertenplomper

De promotie van een nog niet bestaand woord. Dat klinkt eenvoudig, maar of het dat ook daadwerkelijk is zal de tijd leren. We gaan in ieder geval op onderzoek.

We begonnen met het verzinnen van een nieuw woord. Dat valt al helemaal niet mee. Gelukkig biedt het dagelijks leven diverse bronnen van inspiratie. Ons woord 'ploertenplomper' is ontstaan uit een gevoel van wederkerende verbazing en tevens de drang om te reageren op situaties van verbazing. 

"Nieuwe woorden kunnen op verschillende manieren gevormd worden. De gebruikelijkste zijn: afleidingsamenstellingnieuwvorming en ontlening."

We kunnen stellen dat ons woord is samengesteld uit bestaande woorden. We hebben 'ploert' vergezeld tot het tweede bestaande woord 'plomper', welk de vergrotende trap is van 'plomp' en staat voor dik, log, grof, of mooier nog... slecht van vorm en verhouding. We gebruiken plomper echter als zelfstandig naamwoord, waardoor de op 'plomp' slaande betekenissen lijken te vervallen, maar dat zou zonde zijn en daar gaan we dus ook niet mee akkoord. Dan even een sprong terug naar 'ploert', waarmee in de regel een schoft en/of gemeen sujet wordt aangeduid. Buiten de betekenis 'bekt' het super lekker. Een samengesteld woord dus, maar met een vleugje nieuwvorming. 

Over naar de betekenis, dat is belangrijk. Omdat één betekenis van geen betekenis is, kiezen we er twee:

ploertenplomper (dem,vmeervoud: ploertenplompers)

1 stomp en buigbaar voorwerp                                            
lomp en boers persoon zowel in omgang als taalgebruik

Nu is het tijd om het woord te promoten en af te wachten op de uitwerking. In een volgende blog een update over de ontwikkelingen in Google indexering en de social media. 


 #ploertenplomper

Geen opmerkingen:

Een reactie posten